Apple'ın Karma Gerçeklik Gözlüğü


Apple, Haziran ayında ilk karma gerçeklik (mixed-reality ya da MR) başlığını/gözlüğünü tanıtmaya hazırlanıyor ve bu yeni cihazın potansiyeli hakkında çok heyecan verici bilgiler internete düşmeye devam ediyor. Son gelen söylenti ise başlığın yeni bir özel şarj bağlantısına sahip olacağı yönünde. Başlığın, karma gerçeklikte iPad uygulamalarını çalıştırma, sanal gerçeklikte spor izleme ve sanal toplantı odalarında diğerleriyle işbirliği yapma gibi özelliklerle dolu olacağı söyleniyor.

haber resmi


Ancak, başlığın 3.000 dolar civarında olacağı söylentileri de bekleyenleri biraz düşündürmüyor değil. Bu kadar erken bir geliştirme aşamasında olan bir cihaz için bu kadar çok para ödemeye istekli olacak kaç kişi olacağı açık değil. Ancak söz konusu Apple olunca ve Apple'ın fanları düşünülünce neden olmasın diyoruz :) Tabi bu konu şu andaki ilk önceliğimiz değil, önce detaylarına bakalım.

Apple'ın karma gerçeklik başlığı için çıkan söylentilerden derlenen bazı özellikler:

  • Karma gerçeklik: Başlık, artırılmış gerçeklik (augmented reality - AR) ve sanal gerçeklik (virtual reality - VR) içeriği gösterebilecek. AR, dijital bilgiyi gerçek dünya üzerine yerleştirirken, VR bütünüyle sürükleyici bir sanal dünya deneyimi sunacak.
  • iPad uygulamaları: Başlık, Apple'ın mevcut iPad uygulamalarının çoğunu karma gerçeklikte çalıştırabilecek. Bu, kullanıcıların oyun, üretkenlik ve yaratıcılık gibi favori uygulamalarını bambaşka bir şekilde kullanabilecekleri anlamına geliyor.
  • Sanal sporlar: Başlık, canlı sporları sanal gerçeklikte izlemenize olanak sağlayacak. Bu özellik sayesinde, kullanıcılara salonlarını terk etmeden kendilerini sahada gibi hissetmelerini sağlatacak.
  • Sanal toplantı odaları: Başlık, sanal toplantılar için kullanılabilir olacak. Böylece insanlar aynı yerde olmasa bile, dünyanın her yerinden başkalarıyla aynı mekandaymış gibi işbirliği yapmalarına olanak sağlayacak. Ayrıca başkalarıyla projeler üzerinde işbirliği yapmanızı sağlayan sanal bir beyaz tahta uygulamasıyla da birlikte gelecek.
  • Mac için harici bir monitör: Mac kullanıcıları bu başlığı harici bir monitör olarak kullanabilecek, böylece üzerinde çalışabileceğiniz daha büyük bir ekran elde edilmiş olacak.
  • VR Fitness+: Sanal ortamlarda egzersiz yapmanızı sağlayan bir VR Fitness+ uygulamasına sahip olacak.
  • Oyun ve Video Deneyimi: En sürükleyici oyun ve videoların göbeğindeymişçesine yeni bir deneyim sunacak.

Bunlar VR başlıklardan görmeye alışık olduğumuz şeyler gibi gelebilir ancak Apple bu başlığın arkasında yüksek teknoloji kullanmayı planlıyor.

  • Çift 4K ekran: Söylentilere göre her bir göz için bir yüksek çözünürlüklü ekranı olacak. Bu, genellikle sadece bir ekranı olan mevcut VR başlıklardan daha sürükleyici bir deneyim sağlayacaktır.
  • M2 çipi: Başlığın VR uygulamaları için gereken güç ve performansı sağlayacak olan Apple'ın son M2 çipiyle çalışması bekleniyor.
  • Harici batarya: Yine söylentilere göre başlığın, kullanıcının kemerine veya cebine takılabilecek harici bir batarya ile birlikte gelebileceği belirtiliyor. Bu da, kulaklığın pil ömrünü tahmini 2 saate kadar arttıracak.
  • Özel şarj bağlantısı: Başlığın yeni bir özel şarj bağlantısına sahip olacağı belirtiliyor. Bunun sebebinin ise başlığın pilinin çok güçlü olacağı beklentisi ve standart USB-C bağlantı noktasının buna yetersiz kalabileceği yönünde yorumlanıyor.
  • Geniş uygulama yelpazesi: Apple, kulaklık için geniş bir uygulama yelpazesi oluşturmak için geliştiricilerle çalışıyor. Bu uygulamaların, oyun, eğlence, verimlilik ve işbirliği gibi çeşitli kategorileri kapsaması bekleniyor.

Bunlar, Apple'ın karma gerçeklik başlığı için beklenen özelliklerden sadece birkaçı. Cihazın tam olarak nasıl olacağı henüz net değil, ancak çığır açıcı bir ürün olma potansiyeline sahip olduğu açık.

haber resmi

Özellikleri iyi hoş peki eksi yanları olmayacak mı? Apple'ın karma gerçeklik başlığıyla ilgili ortaya çıkan bazı endişeler ise şu şekilde:

  • Fiyat: Başlığın, 3.000 dolar civarında fiyatlandırılacağı söyleniyor. Henüz erken geliştirme aşamasında olan bir cihaz için çok para, bu kadar çok para ödemeye istekli olacak kaç kişi olduğu açık değil.
  • Sınırlı içerik: Karma gerçeklik başlıkları için henüz çok fazla içerik mevcut değil. Bu durumda da Apple'ın başlığı için çekici kütüphane uygulamaları ve oyunlarının yapılmasına hız vermesi gerekecek.
  • Hareket hastalığı: İnglizce de motion sickness olarak geçen bu durum şu anda da çoğu VR kullanıcısı için mevcut. Kısaca beyin bir yandan hareket ettiğini düşünürken diğer yandan bedeniniz sabit kaldığı için beyin ve beden arasında bir tür bağlantı kopması oluşur ve bu durum kişiyi olumsuz etkiler, hasta hissettirebilir. Bu durum da Apple'ın başlığı için bir sorun olabilir, çünkü uzun süre kullanılması muhtemel olacaktır. Ama dediğimiz gibi bu şu anda da bazı VR kullanıcılarını etkileyen bir durum.

Şimdilik sadece bir söylenti olan Apple MR Headset yani karma gerçeklik başlığını bakalım daha ne kadar süre bekleyeceğiz.

google news abone ol

4/24/2023 1:28:48 AM tarihinde yayınlandı.

Redmi 12 Fiyatı
Redmi 12 Fiyatı

Xiaomi'nin alt markası Redmi'nin geçtiğimiz haftalarda Asya pazarında satışa sunduğu Redmi 12 Türkiye'de satışa çıktı. İşte Redmi 12 fiyatı ve özellik...

8/31/2023 12:24:57 AM
Huawei Mate 60 da Görücüye Çıktı
Huawei Mate 60 da Görücüye Çıktı

Dün sessiz sedasız Huawei Mate 60 Pro'nun tanıtıldığına şahit olmuştuk. Bugün de serinin baz modeli Huawei Mate 60 resmen tanıtıldı. İşte Huawei Mate ...

8/30/2023 11:09:04 AM
iPhone 15 Ne Zaman Tanıtılacak Belli Oldu

iPhone 15 Ne Zaman Tanıtılacak Belli Oldu

Apple merakla beklenen yeni iPhone 15 modellerinin ne zaman tanıtacağını resmen duyurdu. İşte iPhone...
NxtPaper Ekran Teknolojili TCL 40 NxtPaper Tanıtıldı

NxtPaper Ekran Teknolojili TCL 40 NxtPaper Tanıtıldı

TCL, uzun süre önce tanıttığı NxtPaper ekran teknolojisini sonunda akıllı telefonlarda da deneme kar...
Oppo Find N3 Flip Fiyatı ve Özellikleri ile Resmileşti

Oppo Find N3 Flip Fiyatı ve Özellikleri ile Resmileşti

Oppo'nun yeni katlanabilir akıllı telefonu Oppo Find N3 Flip bugün Çin'de yapılan bir etkinlikle mer...
Huawei Mate 60 Pro Fiyatı ve Özellikleri ile Tanıtıldı

Huawei Mate 60 Pro Fiyatı ve Özellikleri ile Tanıtıldı

Huawei bugün bir sürpriz yaparak Huawei Mate 60 Pro'yu Çin'de satışa sundu. İşte daha öncesinde hiç ...
Öğrencilere Vergisiz Telefon Netleşiyor. Kimler Faydalanabilecek?

Öğrencilere Vergisiz Telefon Netleşiyor. Kimler Faydalanabilecek?

Öğrencilere bir seferliğine vergisiz olarak telefon alma hakkı veren çalışmaya dair detaylar netleşm...
Realme GT5'ten Rekor Satış

Realme GT5'ten Rekor Satış

Realme bugün yeni akıllı telefonu Realme GT5'i Çin'de önsipariş ile satışa koydu. Realme'nin açıklam...
Realme GT5, 240W ve 150W Seçenekleri ile Tanıtıldı

Realme GT5, 240W ve 150W Seçenekleri ile Tanıtıldı

Realme bugün Çin'de düzenlediği bir etkinlikle yeni ve iddialı akıllı telefonu Realme GT5'i tanıttı....
Vivo V29e Fiyatı ve Özellikleri ile Karşımızda

Vivo V29e Fiyatı ve Özellikleri ile Karşımızda

Vivo'nun geçtiğimiz günlerde fiyatı internete düşen yeni akıllı telefon modeli Vivo V29e bugün Hindi...
Bütçe Dostu Oppo A38'in Detayları Sızdı

Bütçe Dostu Oppo A38'in Detayları Sızdı

Oppo'nun önümüzdeki günlerde yeni bir bütçe dostu telefon çıkartacağı bilgisi internete sızdı. Oppo ...
Oppo Find N3 Flip 29 Ağustos'ta Karşımızda

Oppo Find N3 Flip 29 Ağustos'ta Karşımızda

Oppo'nun katlanabilir ekranlı akıllı telefonlarından birisi olacak olan Oppo Find N3 Flip, 29 Ağusto...